Mijn buren zijn vluchtelingen

In Baak wonen diverse vluchtelingen, maar dat is dit niet altijd bekend bij de inwoners. Mannen, vrouwen en kinderen, gevlucht voor oorlog en geweld. Na veel traumatische ervaringen, waar ze niet over kunnen of willen praten is er wel behoefte aan menselijk contact. Zelf ben ik taalmaatje/taalcoach van een Syrische vluchteling. Ik merk dat hij moeite heeft met Nederlands spreken en contact maken met de omwonenden.

De vluchtelingen krijgen de kans om Nederlands te leren, maar het oefenen, het in de praktijk brengen, blijkt heel moeilijk. Het grootste aandeel van communiceren gaat non-verbaal, dus zonder woorden te gebruiken. Mijn Syrisch meneer zit vaak binnen, eenzaam en wordt dan somber.

Mijn vraag is, heb je zo iemand bij je in de buurt wonen, zeg hem of haar eens goedendag, nodig hem/haar uit voor een kopje koffie. Is er wat te doen in Baak, bijvoorbeeld een uitvoering, nodig hem/ haar dan uit. Omdat een gesprek voeren wel eens moeilijk is, doe ik soms een spelletje domino, dan heb je toch contact. Ook wil ik graag in contact komen met andere inwoners, die contact hebben met vluchtelingen. Via de gemeente ken ik er al een paar, maar wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen!

Reageren kan naar José la Croix, tel. 06-25514067, joselacroix@kpnmail.nl