Nieuwe ontwikkelingen aanleg breedband

De gemeente Bronckhorst wil samen met Doetinchem, Lochem, Montferland, Oude-IJsselstreek, Doesburg en Zutphen een eigen ‘breedband-connectiviteit’ aanleggen. Het gaat om aanleg van een leeg buizenstelsel in het openbare gebied tot aan de erfgrens van een perceel.

Met de breedband-buis willen de gemeenten het grote struikelblok voor providers, namelijk de forse investering in graafwerkzaamheden, wegnemen (een aansluiting in het buitengebied kost driemaal zoveel als een aansluiting in de bebouwde kom). De buis is tegen vergoeding voor iedere provider toegankelijk. De provider is vervolgens verantwoordelijk voor de aanleg van de glasvezelkabel en de graafwerkzaamheden en aansluiting op particulier terrein. De gemeenteraden nemen in mei/juni een besluit over dit plan en bijbehorende investeringen. Voor de gemeente Bronckhorst betekent dit een investering van € 6,1 miljoen.

Voorwaarde

Voor dit plan geldt één belangrijke voorwaarde en dat is de deelname van ten minste één internetprovider. Inwoners moeten erop kunnen rekenen dat de aanleg van deze buizen-infrastructuur hen daadwerkelijk een glasvezel-abonnement oplevert. Na goedkeuring van de gemeenteraden kunnen zij de interesse bij providers peilen.

Vervolg

Als tenminste één provider deelneemt, dan is aanleg gegarandeerd. Voordat de schop in de grond gaat, moet er nog wel het één en ander voorbereid worden. Denk aan technische tekeningen en berekeningen maken, de aanbestedingsprocedure voor graafwerkzaamheden e.d. De vraagbundeling is voor aanleg van de buis niet relevant en slaan wij over. Het werven van aansluitingen is de verantwoordelijkheid van de provider. Na de besluitvorming in de raden en toezegging van één provider kan de gemeente aan de slag met een planning.