Popkoor en jazzband in harmonie met elkaar tijdens concert

Het swingt de kerk uit

feest kerkk

Baak – Het dak van de St. Martinuskerk ging er bijna af afgelopen zondag. Het popkoor A sign of Friendship trad er samen met de jazz band Jay Jay’s Border Jazzmen op voor een volle kerk met dolenthousiaste luisteraars bij de viering van het 125-jarig bestaan van kerk én café.

 

Mede-organisator Frans Helmich heette aan het begin van de feestelijke dag iedereen van harte welkom en in het bijzonder de aanwezige burgemeester mevrouw Helmi Huijbregts – Schiedon. “Ja”, zegt de heer Helmich tegen haar, “u boft want u hoeft vandaag geen bankengeld te betalen. U zit hier gratis en voor niets en dat zelfs op de eerste rij!” Hiermee doelde hij op de bankenpacht die in 1770 door de toenmalige Heer van Baak werd ingevoerd om de uit de hand gelopen kosten van de bouw van het Concordiagebouw, de toenmalige kerk, te kunnen bekostigen. Helmich vertelt hierna in het kort de totstandkoming van de huidige kerk en het café en de daarbij behorende anekdotes. Hij roept de Baakse bevolking op om hun cultuurhistorisch erfgoed te koesteren en te beschermen en te investeren in hun hart, in hun hart van Baak, zodat het niet leeg komt te staan maar een nuttige functie kan blijven behouden, ook in de toekomst.

“Omdat het café er destijds iets eerder stond dan de kerk, meen ik hier met recht te kunnen spreken over de kerk tegenover het café in plaats van andersom”, aldus Helmich. Volgens hem is de viering eigenlijk een jaartje te vroeg, omdat de kerk in 1891 werd ingewijd en toen op een haar na klaar was. “Maar dat mag de pret wat mij betreft niet drukken! Doen we het volgend jaar gewoon stilletjes, nou ja stilletjes over”.

 

En dat zou zo maar bewaarheid kunnen worden, want het koor en de band werd telkens met veel applaus beloond voor hun swingende nummers. Het 80-koppig tellend popkoor A sign of Friendship, bestaande uit heel veel vrouwen en een enkele man staan onder de bezielende en zeer swingende leiding van dirigent John Stinissen. Zij zongen diverse gospel- en popliederen, zoals ‘Angels’ van Robbie Williams, het gospelarrangement ‘O happy day’ van The Edwin Hawkins Singers en het slotnummer ‘Amen’ , waarbij zij live werden begeleid door de jazz band of door een muziekband. De jazzband speelde swingende dixie en jazz in de kerk en later in de middag in het café Het Wapen van Baak/De Bierkaai. Het publiek, dat wel eerst even warm moest draaien, genoot van deze geweldige show en swingde gezellig mee in de kerkbanken en stoelen.

 

Na het concert in de kerk verplaatsten de mensen zich naar het terras, de tuin of in het café zelf. Daar werd de uitslag van de gehouden quiz over kerk, kroeg en Baak bekend gemaakt. Winnaar was mevrouw Geurts. Zij koos voor het bier-wijn pakket dat aangeboden werd door De Bierkaai, de tweede plaats was voor de heer Niks. Hij koos de waardebon van Vishandel Vrieze en de derde plek was voor de heer Eliesen, een tegoedbon van de Rebalancing en massagepraktijk van Xandra Veltman.